Новости дня

22 апреля, воскресенье




























21 апреля, суббота

















Молитвы Святой Троице

0

3 июня православные верующие отмечают праздник Святой Троицы.

Первая молитва

Пречисте, нескверне, безначальне, невидиме, непостижиме, неизследиме, непременне, непобедиме, неизчетне, незлобиве Господи, един имеяй безсмертие, во свете живый неприступном: сотворивый ибо и землю и море, и вся созданная на них, прежде еже просити, всем прошения подаваяй, Тебе молимся и Тебе просим, Владыко человеколюбче, Отца Господа и Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, нас ради человеков и нашего ради спасения, сшедшего с небес, и воплотившагося от Духа Святаго и Марии Приснодевы, и преславныя Богородицы: иже первее убо словесы уча, последи же и делы показуя, егда спасительную страсть претерпе, подаде нам подписание смиренным, и грешным, и недостойным рабом Твоим, мольбы приносити Тебе, в выи и колен преклонениих, о своих гресех, и о людских неведениих, Сам многомилостиве и человеколюбче, услыши ны, воньже аще день призовем Тя, изрядне же в день сей пятдесятный, воньже по вознесению Господа нашего Иисуса Христа на небеса, и седении одесную Тебе Бога и Отца, ниспосла Святаго Духа на святыя своя ученики и апостолы, иже и седе на едином коегождо их, и исполнишася вси неистощимыя благодати Его, и глаголаше языки иными величия Твоя, и прорекоша.

Ныне убо молящихся Тебе услыши нас, и помяни нас смиренных и осужденных, и возврати пленение душ наших, Твое милование имея о нас молящееся.

Прими нас припадающих Тебе, и вопиющих: согрешихом, к Тебе привержены есмы от утробы, от чрева матере нашея, Ты еси Бог наш. Но яко исчезоша в суете дние наши, обнажихомся Твоея помощи, лишихомся всякаго ответа, по дерзающе на щедроты Твоя, зовем: Грехи юности нашея и неведения не помяни, и от тайных наших очисти нас, и не отрини нас во время старости, внегда оскудети крепости нашей: Не остави нас, прежде даже нам в землю не возвратитися. Сподоби к Тебе возвратитися, и вонми нам благоприятием и благодатию. Возмери беззакония наша щедротами Твоими, сопротив постави бездну щедрот Твоих множеству согрешений наших.

Призри с высоты святыя Твоея Господи, на предстоящыя люди Твоя. И чающыя еже от Тебе богатыя милости. Посети нас благостию Твоею, избави нас от насильства диаволя: утверди живот наш святыми Твоими и священными законы.

Ангела, верна хранителя пристави людям Твоим, всех собери в Твое Царствие. Даждь прощение уповающым на Тя: остави им и нам грехи. Очисти нас действом святаго Твоего Духа: разруши яже на нас козни вражия.

Вторая молитва Василия Великого

Господи Иисусе Христе Боже наш, мир Твой подавый человеком, и пресвятаго Духа дар, еще в житий и с нами сый, в наследие неотъемлемое верным присно подаваяй: явленнейше же сию благодать Твоим учеником и апостолом днесь низпославый, и сих устне огненными утвердивый языки: имиже весь род человеческий боговедение своим языком в слух уха приимше, светом духа просветихомся, и прелести якоже тьмы изменихомся, и чувственных и огненных язык раздаянием, и преестественным действом, еже в Тя веры научихомся, и Тебе благословити со Отцем и Святым Духом, во едином Божестве, и силе, и власти узарихомся.

Ты убо Очее сияние, существа и естества его неизменное и недвижимое начертание, источниче премудрости и благодати: отверзи и мне грешному устне, и научи мя, како достоит, и о ихже потреба молитися: Ты бо еси ведый многое грехов моих множество, но Твое благоутробие победит сих безмерное.

Се бо страхом предстою Ти, в пучину милости Твоея отчаяние души моея поверг: окорми живот мой словом всю тварь неизреченною премудрости силою управляяй, тихое обуреваемых пристанище, и скажи ми путь, воньже пойду.

Дух премудрости Твоея моим подаждь помышлением, дух разума безумию моему даруяй, духом страха Твоего моя осени дела, и дух правый обнови в утробе моей, и духом владычним мыслей моих поползновение утверди: да на всяк день Духом Твоим благим к полезному наставляемь, сподоблюся творити заповеди Твоя, и Твое присно памятствовати славное пришествие, и истязательное содеянных нами.

И да не презриши мя тленными сопрельщатися мира сего красными, но будущих восприятия желати укрепи сокровищ.Ты бо рекл еси Владыко: яко елика аще кто просит о Твоем имени, невозбранно приемлет от Твоего присносущнаго Бога и Отца, темже и аз грешный в пришествии святаго Твоего Духа, Твою молю благость, елика просих, воздаждь ми во спасение. Ей Господи, всякаго благодеяния богатый дателю, и подателю благий, яко Ты еси подаваяй преизобильно ихже просим: Ты еси сострадателен и милостивый, иже безгрешно быв плоти нашея общник, и приклоняющым к Тебе колена, приклоняяйся любоблагоутробне, очищение же быв грехов наших. Даждь убо, Господи, людем Твоим щедроты Твоя: услыши нас с небесе святаго Твоего: освети нас силою спасительныя десницы Твоея: покрый нас кровом крилу Твоею, да не призриши дел руку Твоею.

Тебе единому согрешаем, но и Тебе единому служим. Не вемы кланятися Богу чуждему, ниже простирати руки наша Владыко, к Богу иному. Остави нам согрешения и приим наша коленопоклонная моления, простри всем нам руку помощи, приими молитву всех яко кадило приятное, восприемлемое пред Твоим преблагим царством.

Третья молитва Василия Великого

Приснотекущий, животный и просветительный источниче, соприсносущная Отцу содетельная сило, все смотрение за спасение человеческое прекрасне исполнивый, Христе Боже наш, смерти узы неразрешимыя, и заклепы адовы расторгнувый, лукавых же духов множество поправый.

Приведый себе о нас непорочное заколение, и тело давый пречистое в жертву, всякого греха неприкосновенное же и непроходное, и страшным сим, и неисповедимым священнодействием живот нам вечный даровавый: во ад сшедый, и вереи вечныя сокрушивый, и во тьме седящим восход показавый: начало злобнаго же и глубиннаго змия Богомудростным льщением уловивый и веригами мрака связавый в тартаре и огни негасимом, и во тьме кромешней неисчетно сильною Твоею затвердивый крепостию, великоименитая премудросте Отчая, напаствуемым великий помощник явивыйся, и просветивый седящия во тьме и сени смертней.

Ты славы присносущныя Господи, и Отца вышняго Сыне возлюбленный, присносущный свете от присносущнаго света, солнце правды, услыши нас молящихся к Тебе, и упокой души рабов Твоих, прежде усопших отец и братий наших, и прочих сродник по плоти, и всех своих в вере, о них же и память творим ныне, яко в Тебе всех держава, и в руце Твоей содержи вся концы земли.

Владыко вседержителю, Боже Отец и Господи милости, рода смертнаго же и безсмертнаго, и всякаго естества человеческаго содетелю, составляемаго же, и паки разрешимаго, живота же и скончания, еже зде пребывания, и еже тамо преложения: лета измеряяй живым, и времена оставляяй смерти: низводяй во ад и возводяй: связуяй в немощи, отпущаяй в силе: настоящая потребне строяй, и будущая полезно управляяй: смертным жалом уязвенных воскресения надеждами веселяяй.

Сам убо Владыко всех, Боже Спасителю наш, надежде всех концев земли, и сущих в море далече, иже в сей последний и великий спасительный день пятидесятницы праздника, тайну святыя и единосущныя, и соприсносущныя, и неразделимыя, и неслиянныя Троицы показавый нам, и наитие и пришествие святаго и животворящаго Твоего Духа, в виде огненных языков на святыя Твоя апостолы излиявый и благовестники тех поставивый, благочестивыя нашея веры, и исповедники истиннаго богословия показавый:

Иже и в сей всесовершенный и спасительный праздник, очищения убо молитвенная, о иже во аде держимых сподобивый приимати, великия же подаваяй нам надежды ослабления содержимым от содержащих я скверн, и утешению Тобою низпослатися.

Услыши нас смиренных, и Твоих раб молящихся Ти, и упокой душы рабов Твоих прежде усопших, на месте светле, на месте злачне, на месте прохлаждения: отонудуже отбеже всякая болезнь, печаль и воздыхание и учини духи их в селениях праведных, и мира и ослабления сподоби их: яко не мертвии восхвалят Тя, Господи, ниже сущии во аде исповедание дерзнут принести Тебе: но мы живии благословим Тя и молим, и очистительныя молитвы и жертвы приносим Тебе о душах их.

поделиться:





Колумнисты


Читайте также

Оформите подписку на наши издания